Atunci când foloseşti un parfum, poţi observa că după câteva minute de la aplicare mirosul acestuia pare să se modifice. Motivul acestei schimbări este de fapt modul în care uleiurile naturale din compoziţia parfumului reacţioneaza la contactul cu pielea.
Mirosul unui parfum este format din trei note distincte care caracterizează gradele de volatilizare ale ingredientelor din compoziţia sa.
Nota de vârf
Reprezintă primul miros pe care-l simţim imediat după aplicare. Este extrem de volatil şi poartă mirosul delicat şi proaspat al parfumului.
Nota de mijloc
Este mirosul pe care-l percepem după circa 30 de minute sau chiar o oră de la aplicare. Acesta este momentul cel mai bun în care îţi poţi alege parfumul. Această notă a parfumului nu este aşa de volatilă ca precedenta şi poartă mirosul clar şi cald al parfumului.
Nota de bază
Reprezintă mirosul parfumului la două ore de la aplicare. La această notă, ingredientele nu sunt aproape deloc volatile. Poartă mirosul puternic, bogat şi persistent al parfumului. Iată de ce, de la o persoană la alta, acelaşi parfum va mirosi diferit după ce trec câteva ore de la aplicare.
Categorii de parfumuri
În afară de structura parfumurilor pe note, există şi o împărţire pe categorii a acestora în funcţie de raportul parfum/alcool din compoziţia fiecăruia.
PARFUM. Conţine cea mai mare concentraţie de parfum (15-20% parfum şi 80-85% alcool), iar mirosul poate dura pâna la 8 ore. Nu este recomandat să se folosească în zone cu atmosferă umedă.
APA DE PARFUM (EDP). Concentraţia de parfum este de circa 12-15%, iar alcoolul se găseşte în combinaţie cu apa în concentraţie de 85-87%. Mirosul poate dura între 6 şi 8 ore şi este foarte puternic atunci când vremea este rece.
APA DE TOALETĂ (EDT). Concentraţia de parfum este de circa 5-12%, iar alcoolul se găseşte în combinaţie cu apa în concentraţie de 88-95%. Mirosul poate dura circa 5-6 ore.
APA DE COLONIE (EDC). Concentraţia de parfum este de circa 2-6%, iar alcoolul se găseşte în combinaţie cu apa în cea mai mare concentraţie. Mirosul poate dura circa 2-4 ore.
MINI PARFUM. Este o versiune de dimensiune mai mică a parfumului iniţial, creată pentru a putea fi utilizată pe parcursul zilei pentru a reîmprospăta mirosul parfumului preferat.
PUDRĂ, LOŢIUNE DE CORP PARFUMATĂ, DEODORANT SPRAY/ ROLL-ON/STICK. Reprezintă extensia gamei unui parfum şi au fost create pentru a ajuta parfumul să persiste mai mult pe parcursul zilei şi în acelasi timp pentru a reduce cantitatea de pafum folosită.
Persistenţa parfumurilor
Pentru a face un parfum să persiste mai mult timp se recomandă utilizarea produselor sale de extensie. Totuşi, există şi o modalitate specială pentru a obţine aceleaşi rezultate, şi anume aplicarea parfumului în punctele calde ale corpului: tâmple, în spatele lobului urechii, încheietura mâinii, plica cotului (între braţ şi antebraţ), pe piept, în spatele genunchiului şi pe partea superioară a gleznei.
Cum se foloseşte parfumul
– Este indicat să aplici parfumul imediat după baie sau duş.
– Evită aplicarea parfumurilor colorate direct pe haine pentru a nu le păta. Este mai bine să le aplici direct pe piele pentru ca mirosul acestora să persiste mai mult timp.
– Poţi să schimbi din când în când parfumul pe care-l utilizezi, pentru a preveni obişnuinţa cu mirosul, ceea ce duce la aşa-numita imunizare a simţului olfactiv la parfumul preferat. Această practică duce la evitarea momentelor neplăcute ce pot apărea datorită utilizării în cantităţi mai mari decât în mod normal a parfumului favorit.
– În zonele aflate la altitudine ridicată, mirosul parfumului scade din persistenţă şi este recomandată o aplicare mai frecventă pe parcursul zilei.
– Păstrează parfumul în locuri reci, departe de contactul direct cu lumina soarelui. Acest lucru va preveni evaporarea parfumului, precum şi decolorarea lui.