Tractorul romanesc, interesanta evolutie a utilajului agricol cu care ne-am mandrit zeci de ani

Tractoarele au reusit sa revolutioneze munca agricola, oferind putere pe ogoare, fara costuri si eforturi foarte mari. Evolutia la nivel mondial a acestor vehicule a fost una interesanta, cu foarte multe momente memorabile. Ceea ce putini stiu insa, este ca Romania a stat extrem de bine la productia de tractoare dupa anii ’50, exportand zeci de mii de bucati pe an.

Cum a aparut tractorul in Romania?

Imediat dupa primul razboi mondial, autoritatile ruse au transformat o veche companie de productie a avioanelor din Brasov in companie de productie de tractoare. Intre 1948 si 1960 insa, tractoarele produse aici erau pe platforme si cu idei imprumutate de la straini.

Din 1960 insa, apar modele 100% romanesti, care incep sa cunoasca o evolutie constanta si foarte interesanta. In anii ’90, Uzina Tractorul Brasov avea 23000 de angajati. Din pacate, dupa acest an a existat o perioada de declin continuu, insa partea buna este ca Brasovul a continuat sa produca tractoare in continuare si inca mai produce.

Tractor, Farm, Countryside, Agriculture, Rural

Lucruri interesante despre tractorul romanesc

  • Numarul maxim de tractoare pe care le producea uzina din Brasov inainte de anii ’90 era de aproximativ 40 000 pe an.
  • Exportul celor 40 000 de tractoare nu era o problema. Romania a avut contracte cu 50 de tari in care ajungeau utilajele produse la Brasov.
  • Eficienta era una uriasa. La fiecare 9 minute se producea un nou tractor;
  • Dupa 2000, au inceput sa fie comercializate foarte multe tractoare scoase din uz, multe dintre ele doar cu scopul de a livra piese tractoare agricole.
  • In ultimii ani, productia de tractoare din Romania a inceput sa dea semne de revigorare in Reghin, Craiova sau Baicoi.

Cum a aparut tractorul la nivel mondial?

Daca in Romania istoria tractorului a inceput in 1948, la nivel mondial lucrurile au fost ceva mai rapide. Primul tractor a fost construit de John Freelich in anul 1891. Termenul de tractor a aparut 9 ani mai tarziu  iar dupa 1910 au inceput sa apara tractoare din ce in ce mai performante, adoptate intr-un numar in crestere de catre agricultori.

Astazi, tractorul este un utilaj cu adevarat indispensabil, majoritatea celor care detin pamant agricol avand la dispozitie si o astfel de masina. Cu putere uriasa de propulsie, dar si cu din ce in ce mai multe domenii de aplicatie, tractoarele evolueaza de la an la an si partea buna este ca Romania ramane parte a producatorilor mondiali, chiar daca nu la nivelul la care o facea odinioara.

Lasă un răspuns