Turist pe drumuri pavate, in Lisabona

De cele mai multe ori, atunci cand calatorim ne focusam pe experiente, monumente, muzee, natura si freamatul localitatilor pe care le vizitam. Unele locuri ne surprind si cu alte lucruri, cum este Lisabona cu al sau pavaj de-a dreptul impresionant.

Pavajul de pe strazile din Lisabona nu este o simpla solutie pentru confortul cetatenilor, ci este o adevarata opera de arta. Daca ajungi in capitala Portugaliei, fiecare straduta iti va atrage atentia prin lucrarile migaloase care construiesc trotoarele si chiar si zonele destinate vehiculelor.

Care este istoria pavajului din Lisabona?

Istoria pavajului in capitala Portugaliei incepe cu mai bine de 500 de ani in urma, mai exact in 1498, atunci cand Don Emmanuel I, regele tarii, a emis un decret pentru pavarea strazilor. Proiectul a fost unul extrem de costisitor, in conditiile in care s-a dorit folosirea granitului adus din regiunea Porto si s-au folosit doar bucati foarte marunte de granit.

De-a lungul timpului, Lisabona s-a transformat intr-o adevarata opera de arta in aer liber, cu pavarea castelului Sao Jorge in 1842 si cu pavarea pietei Rossio, unde s-a folosit celebrul model in forma de valuri. Gratie acestui model Lisabona a ajuns sa fie cunoscuta in intreaga lume drept locul unde se gasesc cele mai frumoase pavaje de pe mapamond.

Pavajul in Lisabona in prezent

Astazi, pavajul din Lisabona este subiectul unui adevarat cult. De-a lungul celor 500 de ani s-au specializat o multime de artisti in descoperirea celor mai inedite solutii de pavare iar strazile orasului sunt acoperite in proportie de aproape 100% de o patura de pavaj incredibil de frumoasa. Modelele au fost preluate si de alte orase portugheze, dar si de localitati din alte tari, precum Rio de Janeiro sau New York.

Ceea ce este cert este ca merita sa mergi in Lisabona pentru a descoperi strazile pavate, dar si pentru a descoperi zeci de alte obiective turistice. Daca destinatia ti se pare prea indepartata, insa vrei totusi sa descoperi un pavaj deosebit de frumos, cei de la ElitPavaj iti pot arata cateva proiecte deosebite si chiar te pot ajuta sa ai o mica opera de arta la tine in curte.

Lasă un răspuns