Unde te poti plimba cu mocanita in Romania?

Una dintre cele mai interesante si uimitoare experiente pe care le poti avea ca turist pe plaiurile mioritice este plimbarea cu mocanita. Fost tren folosit pentru trasportul lemnelor, marfurilor si uneori al oamenilor, mocanita circula pe linii mai inguste decat sinele unui tren obisnuit, condusa fiind de o locomotiva cu aburi. In prezent, mocanita este folosita, in principal, in scop turistic, traversand cele mai pitoresti si incantatoare zone pe care le are Romania.

Razbate drumuri aproape uitate, greu de parcurs pe jos sau cu alte mijloace de transport in comun, oferindu-le un farmec in plus. Toti cei care s-au plimbat cu mocanita sustin ca au avut parte de o experienta de neuitat, ce nu poate fi comparata cu nimic altceva si o recomanda de fiecare data cand au ocazia.

Dar unde poti avea parte de o astfel de experienta? Unde ne putem plimba cu mocanita?

Pe Valea Vaserului, in Maramures. Cel mai cunoscut si apreciat traseu prin care trece mocanita este Valea Vaserului, in regiunea Maramuresului. Inaugurata in anul 1933, aceasta strabate unul dintre cele mai lungi trasee, de 56 de kilometri, trecand prin zone deluroase si montane cu imagini ce par a fi desprinse din povesti. Mocanita se ia de la Viseu de Sus si duce pana la statia Paltin, acolo unde este amenajat un loc de popas incantator, cu un mic restaurant traditional.

Pe Valea Ariesului, in Apuseni. In vremurile de odinioara, cei care foloseau mocanita de pe Valea Ariesului erau numiti mocani. Aceasta strabate un lung traseu de 94 de kilometri, trecand prin Turda, Baia de Aries, Campeni, Abrud si, in final, in Tara Motilor.

In Sovata, judetul Mures. Chiar si in zilele noastre, mocanita de la Sovata functioneaza cu carbune sau cu lemn de esenta tare. Are in componenta trei vagoane, dintre care doua sunt inchise, iar unul este de tip gondola. Acestea au fost renovate in anul 2003, astfel ca in prezent au capacitatea de a transporta un total de 90 de persoane. O calatorie dus-intors dureaza in jur de 2 ore, acoperind un traseu de doar 14 kilometri.

In Hutulca, Moldovita. Una dintre cele mai cautate experiente turistice din Suceava, plimbarea cu mocanita in Hutulca este o adevarata incantare, transportand vizitatorii de-a lungul cursului raului Moldovita, prin zone rurale de poveste. Condusa de o locomotiva cu aburi, mocanita porneste din Moldovita si merge pana in Rasca. Plimbarea dus-intors dureaza circa 3 ore.

Lasă un răspuns